PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR YANG INGIN MEMBANTU SEMUA HIDUP SIHAT

PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR YANG INGIN MEMBANTU SEMUA HIDUP SIHAT

Saturday, 4 March 2017

Resepi Brownies Kedut Paling Simple

Assalamualaikum..haaa messtii ade yang tersesat sampai sini kann sambil cari resepi nak minum petang heehe..Selain buat bisnes Shaklee, kite pun ade buat bakeri kecilkecilan jee kt rumah.amik oder jiranjiran,adik bradik,kadang2 kawan ofis husband. Sajee jee sebab kite memangg sukeeeee sangat meroti,mempizaaa membaking segalaa ni. Hehehe. Peminat series Cake Boss okee.taktaw kene google heheeee..Harini kite nak share resepi brownies kedut untuk semuaaa. Fav anak2 buah dgn kakak2kitee taw. Sb brownies kite tak manis sangatt.pahit2 manjaaa gitu. Baru btul makan chocolate taww.kalau manis namanyaa makan gula hehe..Ade yang cakap susah nak buat? Susah kalau malas hehe. Nak rajin mai pm kite meh nak bg aura rajin buat kek haha. Ok kite tengok bahan dulu ye.
1. 90 g butter
2. 170 g cooking Chocolate (tak kisah jenama apa kite slalu pakai Beryls jee)
3. 35 g serbuk koko
Satukan semua bahan ni dan cairka. Kalau ade microwave senang,masuk,panaskan dah siap. Yang takde, pakai waterbath biasee pn boleh. Taktaw waterbath kene cri sdri hehe.
4. 100 g tepung gandum biasa
5. Soda bikarbonat setengah sudu kecil
6.garam secubit
Next bahan
7. Gula. Castor 160g
8. Telur 2 biji dan satu kuning telur
9. Esen vanilla
Cara:
Cairkan bahan first,dan sejukkan.
Masukkan gula kedalam telur dan tambah esen vanilla. Kemudian campur ke dalam adunan yang dicairkan tadi
Last sekali ayak adunan tepung.Masukkan secara sdikit demi sedikit dalam adunan. Kacau sampai sebati.
Panaskan oven 170c dan bakar selama 15 hingga 20 minit bergantung kepada jenis oven masingmasing.
Dahh siap sejukkan dan ngapppppp.
Selamat mencuba.
P/s:tips supaya brownies berkedut.
 jangan over mixed.cukup kacau smpai sebati shaja.
 apa tanda kek dah masak? Tengok kedutan dah turun selepas menggelembong
 sejukkan dalam peti ais untuk mudahkan proses potong
Cepatt g try hehe. Dah jadi sila komennn!

1 comment:

  1. tq share resepi, selalu beli ja pasne nak try la.

    ReplyDelete