PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR YANG INGIN MEMBANTU SEMUA HIDUP SIHAT

PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR YANG INGIN MEMBANTU SEMUA HIDUP SIHAT

Wednesday, 1 March 2017

Tips Wean Off Anak

Assalamualaikum semua pembaca kesayangan kite, sihat tak? Harini kite nak kongsi cerita pasal proses wean-off anak atau pun bahasa melayunye proses bercerai susu, gituuu kelasss speaking siikit hehe. Maaf kalau terpanjang ke ape kan, harap yang membaca boleh dapat manfaat la sedikit sebanyak daripada perkongsian kite ni insyaAllah. Proses nak wean-off ni memang sangat memenatkan, mental, dan fizikal hehe. Tapi kalau mak jenis yang hati kering tu agaknye kejap  je dah setel kan? hehe kite ni hati tisu, anak buat drama terus rasa tak sampai hati, tewas tersungkur ahahh.oklahhhhh jommmm mulakan!😂😂😂😂
1. TAKE IT SLOW.
Pelan2, org melayu kata, jangan gopoh. Yelah,cube bayangkan,dua tahun anak2 kita duk menempek dengan kite, ingat senang-senang dalam satu malam boleh terus ajar die berhenti menyusu? NO NO. Kite kene sabar, ingat, emosi anak kene jaga. Masa kite menyusu tu lah masa untuk kite betul2 fokus bonding dgn anak kan? Of course laa anak rase pelik kenapa tiba2 je tak boleh menyusu? Kenapa ibu taknak tidokan die semua2 lah.gitu la agaknya kan, manela nak tahu budak2 fikir ape kan hehe. Sebab tu kite kate take it slow, its a learning process.💪💪💪
2.CARI SUSU YANG SESUAI
Yang ni a bit tricky and kadang2 membazir. Macam kite, sebelum nak jumpe susu yang anak boleh minum, adela 3 4 kali tukar2 susu, sudahnya membazir je. Last skali SUSU DUTCH LADY CHOCOLATE  jadi pilihan hati Iman. Agaknye sebab rase lebih kurang macam susu dalam kotak kut. Alhamdulillah berjaya jugak kan. Ok macamana nak ajar die fully minum susu formula sahaja? Macam kite, Iman jenis tido dalam buai, so siang hari tak lah susah sangat nak train die, memang bagi susu then tidokan dalam buai, so siang hari memang die takkan menyusu langsung. Yang susahnye sebelah malam. Iman ni kalau nak tido die akan menyusu sampai tertido, kadang2 dh tido pun bgn cari lg haiisshhh T_______T
soo caranye, masa nak tidokan die, ajak die bercerita, pujuk, cakap2 smpai die tertido sndiri lepas mnum susu formula. memang takes time sgt part ni smpai berdrama airmata mulanya. Yela, die memang menangis merayuu nak susu, ibu duk pujuk cakap sambil nangis. Tewas jugakla byk kali sb xsanggup dengar die meraung. Lepastu lagi teruk, ayahnya pun duk "bagila syg, sian iman".. memang harruuuuuu.. sabarrr jelaaa. tewas dgn anak. tewas dengan suami pulak hahahha. tapi gagahkan hati jugak, cuba hari2 sampai die faham n tahu sendiri, "Kalau nak tido, ibu peluk, ibu zikir, no more susu".. Alhamdulillahhh berjaya jugak hehe
3. DODOIKAN DENGAN LAGU BARU
Kelakar tak tips ni muahahaha.Tapi it works, at least untuk iman laaa..hehehe.. Die macam diammm duk berfikir "Eh ibu ni nyanyi lagu ape tak pernah dengar" kekekeke.. sampai die tertidur sendiri sambil berfikir hahahhaa.. dahhh selesai satu masalah
4. SUAMI WAJIB SUPPORT
Tadikan dah cakap, memang proses wean-off ni mencabar sikit, mengganggu emosi ibu dan anak. Jadi yang paling waras mase tu adalah suami a.k.a ayah. Jadi suami kene main peranan, nampak iseteri stress takleh handle anak tengah melalak, tgk isteri marah2 anak, tgk anak dah takleh control, TOLONG TAKE OVER!  jangan duk buat taktahuuuuuuuuuuuuuu aje. Part ni ramai suami yang tak faham dan tak membantu. Yang die tahu, kalau dah biising sgt, disuruhnya isteri bagi je susu kat anak. TOLONGGG ye, take over, bwk anak pergi jauh2 dari ibu sekejap, ataupun tarik perhatian anak dengan mainan, atau ape2jelah, klau lagi bagus n berkesan, sila tidurkan anak tanpa kehadiran isteri (Good luck with that sb ayah iman tak berjaya buat part ni hehehe)
5. LAST BUT NOT LEAST, CARI SUPPLEMEN
Yang ni ramai atau pun jarang sangat yang nak ambik kisah. Lepas kite wean-off anak, ade budak yang langsung taknak minum susu fm, ataupun die tak berapa nak. Jadi kite sebagai parents mestila risau kan? Sebab dalam susu ibu ada cukup lengkap khasiat untuk anak, jadi bila kite stop susu ibu, mestilah sedikit sebanyak kurang zat ataupun khasiat yang anak kite dapat, memang thru makanan pon boleh ganti, itu bergantung kpada selera anak pulak. Ade yang addicted sgt sampai die minum suusuuu fm sahaja, makan tak nak, ade pulak yang makan banyak tapi benda yang kurang khasiat, contohnya nasik memang taknak. Macam kite, kite baru cuba2 bagi Iman makan CHEWABLE VITA C dari Shaklee, Lepastu tambah Vitalea, Last skali paling latest, kite add on MEALSHAKES. Sejenis budak iman ni, lepas stop bf, die jadi kurang makan, memang kite risau sangat mase tu. Sb tu cuba2 cari n topup dgn vitamin atau supplemen. Yang bestnya vitamin shaklee ni sedap (hahaha sb mak die pun pernah curi2 rasa kekeke). Contohnya Vitalea, rase die mcm anggur. Vit C tu pulak memang sah2 lah rase mcam oren. Memang kene sorok2 bagi sebijik sehari, kalau tak memang die buat macam gula2 aje. parahhhh rabak poket ibu ayah nanti hehe.
Latest amik Mealshakes sb ramai yang recommend untuk tambah selera anak, so far okla ade perubahan, kalau suap nasik, byk jgak yg masuk mulut compare ngan sebelum ni. Sayur pun die makan, PENDEK KATE, semua die sumbat. Okla tu ALHAMDULILLAH. Takdela ibu ralat sgt kan.
OKKK..tu die tips pjg dari ibu tak berapa terer ni. Lain org lain caranye ye dok. Ape pun, kite sebagai parents mesti nak yang terbaik untuk anak kan. Pada ibu2 yang dalam proses nak wean-off, saya doakan dipermudahkan urusan anda dan anak anda. Remember, its a continuous learning process. Belajar dari pengalamann, moga berjayaaaa!
Sapa berminat nak tahu pasal supplemen atau vitamin untuk anak2, boleh whatsapp kite ok? boleh share2 pengalaman jugak! Muahhhhhh!
Regards,
NINA SID
017-9050763
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR
P/S: blanja gmbar anak ibu sikit. Alhamdulillah dah 3 bulan selepas proses wean -off.

No comments:

Post a Comment